Denne populære kage kan formes som et bogstav eller et tal. Denne såkaldte bogstavkage eller talkage, kan i princippet laves af hvilken som helst kagebund, men den originale er lavet af en klassiske mørdej med konditorcreme. Så det er den du finder opskriften på her. Jeg har også set der er mange der laver den som en lagkagebund, det kan man helt sikkert også -- men den kan sikkert også laves af en hvilken som helst anden kage, fx en chokoladekage, hvis det er det man er til.

Jeg blev spurgt af en god veninde om ikke jeg kunne lave sådan en kage, formet som et K, da det er hendes datters forbogstav. Det gav selvfølgelig en god anledning til at prøve denne flotte kage af (selvom datteren først har fødselsdag om et halvt års tid). Egentlig er bogstavkagen /talkagen ikke så svær igen. Men får man pyntet den flot, kan den hurtigt se imponerende ud.

Bogstavkagen er til personer der er helt pjattet med kagecreme. Jeg var selv lidt skeptisk da den jo ikke består af ret meget andet en bund og kagecreme -- så ikke de helt store kulinariske smage. Men får man lavet bunden godt sprød, og kagecremen perfekt, kan det jo ikke gå helt galt. Dog kan den hurtigt blive lidt kvalm, så det er fint at pynte med nogle lidt syrlige frugter eller bær, der kan knække smagen.

“Ønsker du hellere end bogstavkage eller talkage med marengsbunde, så tjek denne opskrift ud → Talkage med Marengsbunde

Der er noget mere dej her end der er behov for til selve kagen, men når man skal skære det ud kommer der til at gå en del til “spilde”. Men for guds skyld smider du det jo ikke ud! Mørdej kan heldigvis bruges til 1000 andre ting, fx. hindbærsnitter, jordbærkage eller hvad du ellers kan finde på.

Skabelon til bogstav eller tal

Du finder min skabelon til et K her:

K -- bogstav kage

Jeg har lavet bogstavet i InDesign så den fylder siden ud. Du kan helt sikkert også bare printe et tal/ bogstav fra word, hvis det er.

Opskrift på bogstavkagen

Hvis du bruger en A4 side, til din bogstavkage eller talkage, som den skabelon jeg har lagt ud her, får du en kage hvor der ca. er til 6 personer

Mørdej:

  • 300 g Smør
  • 200 g Flormelis
  • 2 Æg
  • 600 g Mel

Vaniliecreme:

  • ½ vanillestang, eller 1 tsk. vaniliepulver (ikke vaniliesukker men den rene vanilie)
  • 4 dl. mælk
  • 4 æggeblommer
  • 110 g sukker
  • 35 g Maizena

Konditorcreme:

  • Vaniliecremen fra før
  • 3 Dl piskefløde
  • 4 stk. husblas

Andet

  • Kagen skal pyntes, det er næsten det allervigtigste for denne kage.
  • Det kan være frugter, bær, macarones, blomster, krymmel eller marengs
  • Jeg farvede noget af det overskydende konditorcreme med en rød pastafarve, for lidt andre effekter.

Dette udstyr kan du ikke undvære til den perfekte bogstavkage:

Sprøjtepose

Konditorcremen kræver en stor sprøjtepose.

Du kan købe store sprøjteposer her → KØB SPRØJTEPOSER

Stor rund tyl

For at lave de flotte dutter på bogstavkagen er det et absolut must med en tyl. Du skal bruge en tyl der ca. er 1 cm i diameter.

Du kan købe den perfekte tyl her → KØB TYL

tyl

Her kan du se hele fremgangsmåden på video for bogstavkagen

Vaniliecremen i denne video, sprang jeg over hvor gærdet var lavest(FY MARIANNE) -- så det er altså bare pulver versionen der er brugt i denne video, men jeg har skrevet en opskrift på en “rigtig” vaniljecreme, så den mulighed har du altså også, hvis du skal begive dig i kast med bogstavkagen med rigtigvaniljecreme.

Fremgangsmåde for hele bogstavkagen:

Mørdej:

  • Bland alle ingredienser og ælt dejen godt sammen indtil der ikke er klumper tilbage af smøret.
  • Du kan sagtens gøre det ved håndkræft -- det gør jeg, men du kan også bruge en røremaskine.
  • Når du har æltet dejen sætter du den på køl i min. en halv time.
  • Efter den er blevet kølet ned, ruller du den ud. Den skal ikke være ret tyk, en 3-4 mm. men hellere for tynd end for tyk. Når du har rullet den ud, placerer du din skabelon på det udrullede dej, og bager den herefter 10-12 min. ved 200 grader. Det gør du selvfølgelig 2 x så du har 2 bogstaver eller tal.

Vaniliecreme:

  • Kom alle ingredienserne i en gryde (også den tomme vanillestang hvis du bruger vaniliestang) og pisk det godt sammen.
  • Varm det hele op ved middel varme og rør konstant i det indtil cremen koger op og bliver tyk.
  • Tag vaniliecremen af varmen, hæld den i en skål og lad den køle af. Si’ vaniliestangen op -- hvis du bruger vaniliestang.

Konditorcreme:

  • Opblød husblassen i koldt vand i 10 min.
  • Pisk fløden til piskefløde.
  • Smelt herefter husblassen i en kasserolle med en lille smule af flødeskummet.
  • Bland vaniliecreme, fløde og den opblødte husblas sammen, og vend forsigtigt.
  • Lad det stå i køleskabet i ca. 30 min til det stivner inden du hælder det i en sprøjtepose.

Samling af bogstavkagen / talkagen ….

  • Sørg for at mørdejen er helt kold eller inden du begynder at samle kagen. Begynder du at flytte på hvis den bare er lidt varm, knækker den !
  • Du laver en masse små “dutter” på det ene lag af mørdejen. Dutterne laver du med en Sprøjtepose, og en rund tyl.
  • bogstavkage / talkage
  • Herefter placerer du FORSIGTIGT det andet bogstav eller tal, ovenpå alle dutterne ….
  • Herefter gør du det samme -- lav dutter på det øverste lag.
  • Jeg satte den lige til at køle 10-15 min. efter jeg havde lavet alle dutterne, inden pyntningen.
  • Det sidste step er pyntningen af kagen … Her er det kun fantasien der sætter grænser.
  • Jeg pyntede med halve jordbær, frysetørret hindbær, resten af kagecremen, som jeg lige gav lidt rød pastafarve. Men du kan også pynte med marengs, macarones, gulvstøv, blomster eller hvad du ellers kan finde på 🙂

Held og lykke med din talkage eller bogstavkage 🙂

Bogstavkage talkage

I hvilken anledning er det oplagt at lave en bogstavkage eller talkage?

Hvis dit fornavn eller den du skal lave kage til, er det selvfølgelig oplagt at lave en bogstavkage med det pågældende bogstav som skabelon. Til en fødselsdag, og specielt børnefødselsdage, er det uden tvivl en perfekt anledning til at kaste sig ud i en talkage, så er er man heller ikke i tvivl om hvor gammel personen bliver 😉

Det laver du med den overskydende mørdej

Der kommer til at være en del mørdej tilbage ved denne opskrift, men du kan sagtens gemme dejen i fryseren eller køleskabet til en anden god kage 🙂

En mulighed kunne f.eks. være disse Mini-Kager, som er opbygget af  samme princip som Bogstavkagen. Se opskriften HER.

Hvis du kunne li’ denne opskrift, så tjek denne kage ud, hvis du vil have en ny udfordring → Enhjørning kage

Summary
recipe image
Recipe Name
Talkage opskrift
Author Name
Published On
Preparation Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)